Kardiovaskulära vårmötet 2017

Sitter på tåget hem från 2017 års kardiovaskulära vårmöte i Malmö och försöker smälta alla intryck från 3 fantastiska dagar. Det har varit en lyckad konferens och trots att omkring 1400 personer rörde sig i lokalerna fungerade allt på snudden till perfekt.  Dessutom hade våren kommit lite längre än hemma i Norrköping och det var skönt att slippa snö och hagel för några dagar i slutet av april.

Tillbaka till konferensen och det stora utbudet av vetenskapligt innehåll där det liksom i en brigde-blandning fanns någonting för alla oavsett profession eller intresse. Där behandlades områden som personcentrerad vård, akut vård, sekundärprevention, patientutbildning, psykisk ohälsa, fysisk aktivitet, samt mat som medicin för hjärtat. Dessa toppades med Fridlundföreläsningen av Tiny Jaarsma och Schlyterföreläsningen av Lotta Altis. Många fantastiska presentationer lockade och det var svårt att prioritera vad man skulle lyssna på. Trots detta är det en särskild föreläsning som jag sent kommer att glömma, nämligen Werkö-föreläsningen med Joseph Kisslo som med stor humor höll sin föreläsning ”Never be the smartest person in the room”.  Mellan sessionerna fanns möjligheten att mingla och nätverka med människor från olika hjärtkliniker i vårt avlånga land. Det bjöds också på god dryck och förtäring för att hålla humöret på topp.

Konferensmiddagen hölls på Malmö FF:s hemmaarena GMoch där bjöds på fantastisk mat och underhållning. Grädden på moset blev prisutdelningen till 5 bästa fria föredrag, 6 bästa posters, samt bästa fallpresentation och där JAG blev utsedd till en av de 5 som höll det bästa fria föredraget, otroligt kul.

För mig innebar denna konferens tvärprofessionalitet, teamarbete, kompetensutveckling, kunskapsutbyte, samt glädje och fest. Jag hoppas att nästa vårmöte i Stockholm kan matcha denna upplevelse för jag ser redan fram emot nästa år.

Ghassan Mourad